„Niewidzialne” ciasto – przepyszne ciasto. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

„Niewidzialne” ciasto – jeśli chcesz zrobić dobre wrażenie na gościach koniecznie wykorzystaj ten przepis

Sekretem francuskiego ciasta owocowego potocznie zwanego niewidzialnym są smaczne jabłka i gruszki. Waniliowy smak w połączeniu z kwaskową nutką owoców pobudzą kubki smakowego niejednego smakosza deserów.

Potrzebne składniki

  • jabłka 400 g
  • gruszki 400 g
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło 70 g
  • cukier 80 g
  • mąka pszenna 150 g
  • cukier waniliowy 20 g
  • jaja 2 sztuki
  • Odrobina soli

Jak przyrządzić?

Ubijamy jajka i dodajemy 50 g cukru, 10 g cukru waniliowego i odrobinę soli. Następnie dolewamy mleko, dorzucamy 30 g masła, 90 g mąki oraz proszek do pieczenia. Owoce myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Przygotowane wcześniej naczynie nacieramy masłem i wykładamy pergaminem (polecany rozmiar naczynia 22X10).

Plasterki owoców moczymy w cieście z każdej strony i układamy je w naczyniu warstwami. Potem zalewamy naczynie resztą ciasta. Ustawiamy piekarnik na 180 stopnie i pieczemy około pół godziny.

Kruszonka. 

Pozostałe składniki (mąka, masło, cukier, cukier waniliowy) mieszamy, tworząc kruszonkę, którą następnie posypujemy ciasto.

Pieczemy je kolejne 20 minut. Smacznego!