Wyjątkowe ciasto na pierogi – na wodzie mineralnej. Oto wskazówki jak zrobić najlepsze

Przygotowanie pierogów zwykle każdemu kojarzy się nie tylko z czasochłonnym, ale również z pracochłonnym zajęciem.

Przez co wiele gospodyń domowych zniechęca się już do tej pracy i wybiera najprostszą opcję polegającą na dokonaniu zakupu gotowych i zapakowanych pierogów.

Tajemnica tkwi w zastosowaniu specjalnego i prostego, a zarazem pysznego przepisu na ciasto. Jedną z propozycji jest idealne ciasto na bazie wody mineralnej. Już po samej nazwie można dostrzec, iż to nie jest typowy, standardowy przepis.

Składniki:

  • około 3 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka gazowanej wody,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

Do miski wbić surowe jajko i wlać do niego mineralną wodę. Następnie wsypać cukier i sól, a następnie olej słonecznikowy. Trzepaczką wymieszać składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia się zarówno cukru jak i soli. Przesianą mąkę wsypać do połączonych ze sobą składników. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą łyżki…