To proste ciasto, zrobione z mąki, dwóch jajek i jogurtu, będzie idealne do kawy, ale zachwyci każdego swoim pysznym smakiem. Przepis.

Kilka jajek, trochę jogurtu i mąki to wszystko, czego potrzebujesz, aby we własnej kuchni przygotować deser rodem z cukierni. Prosty, pyszny i puszysty. To ciasto zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Chociaż może być rozkoszą dla miłośników słodyczy, proces przygotowania nie powinien okazać się trudny nawet dla początkujących kucharzy, którzy chcą zrobić słodki przysmak. Potrzebne będzie nadzienie z jogurtu i ciasto.

Składniki:

  • 200 gramów mąki pszennej dag
  • 2 żółtka jaj
  • sól – szczypta
  • 70 ml roztopionego masła
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 70g cukru pudru
  • skórka z limonki lub cytryny

Składniki na nadzienie:

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 białka z jajek
  • 400 g jogurtu waniliowego

Przygotowanie:

Wymieszaj żółtka w misce. Następnie dodaj cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie miksujemy.

Kiedy wszystko jest już dobrze połączone, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż dobrze się połączą.

Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, podziel ciasto na dwie części. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.

Na czas oczekiwania przykryj papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyjmij ciasto z folii, a drugą połową wyłóż dno formy.

Następnie, przygotuj krem. Wymieszaj cukier, białka i ubij je na sztywną pianę. W osobnej misce połącz jogurt waniliowy z 50g mąki. Następnie połącz ubitą pianę z białek z mąką z drugiej miski.

Masę rozłożyć w blaszce. Aby przykryć krem, połowę zamrożonego ciasta zetrzyj na tarce na wierzch. Piecz ciasto przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe! Smacznego!