Szybkie drożdżowe ciasto – 10-minutowe. Wystarczy je ugnieść, nawet nie czekać, aż drożdże zaczną pracować

Nie masz cierpliwości do robienia różnych potraw? Nie lubisz spędzać w czasu dużo kuchni albo po prostu nie masz na to czasu? W takim razie ten przepis jest idealny dla Ciebie!

Nadzienie można dobrać według swoich upodobań. Kluczową kwestią w każdym wypieku jest jednak ciasto, a ono w tym przepisie jest szybkie w przygotowaniu, a po upieczeniu bardzo miękkie i świeże przez niejeden dzień.

Wystarczy poświęcić tylko 10 minut, by je uzyskać. Mimo, że jest to ciasto drożdżowe, nie trzeba czekać aż wyrośnie i dodatkowo go wyrabiać.

Jakich składników potrzebujemy?

  • 700g mąki pszennej,
  • 350ml wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 80g masła,
  • 33g drożdży (1/3 opakowania 100g).

Jak przygotować szybkie ciasto drożdżowe?

Wyjmujemy z lodówki drożdże, zostawiamy w temperaturze pokojowej tyle, ile potrzebujemy, a resztę chowamy do lodówki. Piekarnik ustawiamy na  temperaturę 180 stopni.

Wlewamy wodę na patelnię i włączamy ogień. Rozpuszczamy masło i zdejmujemy z palnika. Pozostawiamy to do ostygnięcia aż przestanie być gorące. Dodajemy do masła drożdże, sól, olej słonecznikowy, cukier i mieszkamy całość.

Wlewamy mieszaninę do głębszej miski, przesiewamy mąkę i zagniatamy. Umieszczamy ciasto na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10 min z uchylonymi drzwiczkami od piekarnika, a następne 30 min ciasto ma się pięć z zamkniętymi.

Do tego przepisu oczywiście można użyć suchych drożdży (w takim wypadku wystarczy 11g). Ciasto wyrośnie równie dobrze i w tym wypadku, ponieważ jego sekret to pieczenie dwuetapowe.

Idealnie się ono sprawdzi na np. domowej pizzy. Warto spróbować!