To smakowite ciasto jest przykładem przepisu najlepiej smakującego do kawy. Po upieczeniu długo zachowuje świeżość, a do tego wyróżnia się smakiem i wyglądem.

To dwukolorowe ciasto, choć wygląda niezwykle efektownie, jest w rzeczywistości bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się, gdy w domu zjawią się niespodziewani goście.

Oto niezbędne składniki:

  •  szklanka cukru,
  •  3 jajka,
  •  100 ml oleju roślinnego,
  •  szklanka mleka,
  •  10 g proszku do pieczenia,
  •  350 g mąki pszennej,
  •  wanilia (lub aromat waniliowy) do smaku,
  •  2 łyżki wody,
  •  2 łyżki kakao,
  •  masło do wysmarowania formy.

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko i olej, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym całość dokładnie mieszamy.

Masę dzielimy na dwie połowy. Do jednej z nich dodajemy wanilię lub aromat waniliowy, a do drugiej kakao rozrobione w wodzie. Mieszamy.

Smarujemy masłem okrągła formę do pieczenia o średnicy ok. 26 – 28 cm. Na jej środku stawiamy do góry dnem szklankę. Następnie jednocześnie wlewamy do formy obie masy w ten sposób, aby każda zajmowała mniej więcej połowę formy.

Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!