Uśmiech teściowej – ciasto, które skradnie serca i jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na ciasto o bardzo ciekawej nazwie. „Uśmiech teściowej” to bardzo smaczne, a co więcej łatwe w przygotowaniu ciasto, którego smak przypadnie do gustu właściwie każdemu.

Jeżeli spodziewasz się gości w najbliższym czasie, albo po prostu chciałabyś przygotować coś smacznego dla siebie i swojej rodziny, to to ciasto jest doskonałym pomysłem. Z pewnością zapadnie w pamięć każdemu, a Ty jeszcze nie raz będziesz korzystać z tego przepisu. To połączenie masy budyniowej, słodkich jabłek oraz kruchego ciasta sprawdzi się idealnie jako podwieczorek lub jako dodatek do kawy lub herbaty.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg słodkich, niezbyt soczystych jabłek;
  • 2 opakowania budyniu (śmietankowego lub waniliowego);
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej T-450;
  • 1 jajko w rozmiarze M;
  • kostka zimnego masła;
  • 3/4 szklanki cukru pudru plus trochę cukru pudru do dekoracji;
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%;
  • 3 szklanki mleka;
  • 2 żółtka;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka masła;
  • odrobina soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia jabłek w ósemki. Oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka zalej w misce zimną wodą. Dodaj do wody kilka kropel soku z cytryny, dzięki temu jabłka zachowają jasny kolor. Przesiej mąkę na stolnicę. Masło zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę i posiekaj, a następnie wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia.

W osobnej miseczce roztrzep 2 żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy powstanie jednolita masa, to dolej ją do przygotowanego wcześniej ciasta. Całość zagnieć energicznymi ruchami. Następnie podziel ciasto na dwie połowy, każdą z nich owiń folią spożywczą, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Na przygotowaną wcześniej blachę o rozmiarze 36 x 25 cm (posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą) wyłóż pierwszą warstwę ciasta i ponakłuwaj delikatnie widelcem. Wyjmij jabłka z wody i odsącz je, a następnie ułóż na cieście.

Jeżeli chcesz poeksperymentować trochę ze smakiem ciasta, to możesz oprószyć jabłka przyprawami np. cynamonem. Do kolejnego naczynia wlej ok. pół szklanki zimnego mleka. Dosyp proszki budyniowe i mieszaj tak długo, aż nie będzie już żadnych grudek. Jeżeli budyń należy do tych niesłodzonych, to dodaj jeszcze cukru, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pozostałe mleko powoli podgrzewaj na niewielkim ogniu. Gdy się zagotuje, dodaj budyń i dalej gotuj ciągle mieszając. Gdy masa budyniowa będzie gotowa, to wylej taką gorącą masę na ułożone wcześniej na cieście jabłka. Przykryj całość drugą warstwą ciasta.

Wstaw ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika i piez przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli zauważysz, że za szybko się rumieni, możesz je przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, żeby się nie przypaliło. Po 45 minutach wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia, a następnie posyp cukrem pudrem dla lepszego efektu (możesz również posypać odrobiną cynamonu).

Życzę smacznego!