Można je zaserwować gościom lub samemu zajadać się nimi do herbaty lub kawy. Te ciasteczka są prawdziwym hitem ze względu na nich unikatowy aromat.
Słodko-kwaśna kombinacja smaków i zapach cytryny skuszą nie jedną osobę do ich zasmakowania. A do tego ich przygotowanie nie jest trudne, więc nawet początkujący cukiernik, sobie z nimi poradzi.
Myjemy cytrynę i osuszamy. Żółtą skórkę ścieramy na tarce, wyciskamy sok z połowy cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny, następnie dodajemy śmietaną i miękkie masło i kontynuujemy ubijanie. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i mieszamy, dodajemy skórkę z cytryny i zagniatamy wszystkie składniki na ciasto.
Ciasto można podzielić na 3-4 kawałki, aby łatwiej było je wyrobić. Kawałek ciasta wałkujemy na placek o grubości 5 mm. Placek kroimy na małe kwadraty lub prostokąty.