Pyszne cytrynowe ciasteczka – przepis od babci – zrób od razu więcej, przez kolejne 3 dni pozostają chrupiące i świeże.

Ciasteczka cytrynowe są świetną przekąską na deser. Po zrobieniu nawet przez kolejne 3 dni pozostają chrupiące i świeże.

Można je zaserwować gościom lub samemu zajadać się nimi do herbaty lub kawy. Te ciasteczka są prawdziwym hitem ze względu na nich unikatowy aromat.

Słodko-kwaśna kombinacja smaków i zapach cytryny skuszą nie jedną osobę do ich zasmakowania. A do tego ich przygotowanie nie jest trudne, więc nawet początkujący cukiernik, sobie z nimi poradzi.

Składniki na cytrynowe ciasteczka:

  • 80 g masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany,
  • 1 cytryna,
  • olej słonecznikowy do smażenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Myjemy cytrynę i osuszamy. Żółtą skórkę ścieramy na tarce, wyciskamy sok z połowy cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny, następnie dodajemy śmietaną i miękkie masło i kontynuujemy ubijanie. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i mieszamy, dodajemy skórkę z cytryny i zagniatamy wszystkie składniki na ciasto.

Ciasto można podzielić na 3-4 kawałki, aby łatwiej było je wyrobić. Kawałek ciasta wałkujemy na placek o grubości 5 mm. Placek kroimy na małe kwadraty lub prostokąty.

Ciasteczka smażymy w tłuszczu roślinnym. Najlepiej, aby olej miał kilka mm wysokości. Ciasteczko należy usmażyć z obu stron. Po odsączeniu i ostudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.