To bardzo smaczna i słodka przekąska, którą łatwo wykonać we własnym domu. Szybkość przepisu sprawi, że z powodzeniem przyrządzisz je nawet w przypadku niespodziewanej wizyty gości.
Do średniej miski wsyp mąkę, a następnie dodaj do niej śmietanę wodę, sól, cukier oraz wódkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, by stworzyły jednolitą masę bez żadnych grudek. Ciasto wyciągnij na blat posypany mąką i zacznij je wyrabiać.
Po kilku minutach odłóż ciasto na bok i odłóż je na 15 minut. Gotowe ciasto rozwałkuj dość cienko, a wcześniej najlepiej podziel je na kilka mniejszych części, by było ci łatwiej. Każdy kawałek ciasta zwiń w rulon, a następnie pokrój go pod kątem 45 stopni na 2 – centymetrowe kawałki. Przygotuj garnek lub głęboką patelnię i wlej pół litra oleju roślinnego.
Gdy olej już się rozgrzeje, wrzuć do niego chrusty i smaż je do momentu uzyskania rumianego koloru. Gdy skończysz już smażyć ciastka, wyłóż je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Chrusty będą jeszcze lepsze, gdy podasz je z syropem z poniższej receptury.
Wszystkie powyższe składniki musisz wymieszać i gotować na małym ogniu.