Radzieckie ciastka to smaczna i najlepsza przekąska dla całej rodziny – Idealne rozwiązanie na danie główne lub przekąskę.

Wracamy do ciasta. Ręce delikatnie smarujemy olejem i ugniatamy ciasto. Trzeba je zwinąć w kulkę, przełożyć z powrotem do miski, przykryć i zostawić ponownie na 40 minut.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto na blat i podzielić je na małe kawałki mające około 70-80g. Z podzielonych kawałków uformować kulki, przykryć folią, zostawić na 15 minut.

Następnie podgrzewamy w rondelku pozostały olej. Powstałe kulki rozwałkowujemy w kształt prostokątów. Na prostokąty wykładamy po 1 łyżce farszu tak, żeby znajdował się na jednej krawędzi figury, przykryć ciastem, zwinąć brzegi. Postępować tak z każdym prostokątem.

Tak przygotowane placki wkładamy do gorącego oleju i smażymy. Należy smażyć do czasu, aż będą zarumienione z każdej strony. Po usmażeniu układać ciastka na papierowym ręczniku w celu zmniejszenia ilości oleju.

Czytaj dalej