Według tej stuletniej receptury powstaje najlepszy domowy chleb. Przepis od małopolskiego piekarza.

Oto 100-letni przepis na najlepszy domowy chleb.

Składniki:

  • mąka pszenna – 750g plus dodatkowa ilość na polewę
  • ziemniaki – 250 g
  • sól – 2 łyżeczki
  • Drożdże świeże – 21g
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Kminek – 1 łyżeczka
  • olej słonecznikowy – 3 łyżki
  • ocet – 1 łyżka
  • 450 ml letniej wody

Sposób wykonania:

Mąkę umieść w misce, przesiewając ją przez sito. Wymieszaj z solą.

Ugotować ziemniaki w łupinach. Odstawić do ostygnięcia. Obrać je i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki włożyć do małego dołka zrobionego w mące. Dodaj cukier, rozkruszone drożdże i wodę. Odstawić na 15 minut. Mieszaj wszystko delikatnie przez kwadrans. Dodajemy olej, ocet i kminek.

Użyj rąk do zagniecenia ciasta. Posyp wierzch i spód ciasta mąką i przykryj czystą ściereczką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i uformuj bochenek. Pozostawić na blasze do pieczenia na 15 minut.

Aby uzyskać chrupiącą skórkę, wstaw rondel z wrzącą wodą na dolną część piekarnika. Piec w 225°C przez 10 minut, a następnie w 190°C przez 50 minut.