Zrób buraka w takiej postaci, a będziesz robiła go codziennie. Hit w mojej kuchni

Ten prosty przepis sprawi, że pokochasz buraki i będziesz chciała jeść go codziennie!

Buraki przygotowane według tego przepisu nadają się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do innych potraw. Przygotowanie ich jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Polecam wypróbować ten zdrowy i bardzo smaczny przepis.

Składniki:

  • 0,5 kg małych buraków
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek
  • majeranek
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki

Przygotowanie:

Buraki czyścimy i kroimy w łódki. Następnie bierzemy naczynie żaroodporne i wykładamy je folią aluminiową. W naczyniu układamy buraczane łódki.

Dokładamy do nich ząbki czosnku według własnych upodobań. Im więcej czosnku, tym buraki będą ostrzejsze. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i skrapiamy octem oraz oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Buraki pieczemy po przykryciem (folią) przez 60-90 minut (do momentu, kiedy będą miękkie). Smacznego!