Ziemniaczane bułeczki – przepis od właścicielki piekarni. Każda gospodyni musi go poznać
Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach bułeczki — kto nie marzy o tym, by zjeść takie na śniadanie? Nie musicie iść do piekarni, by je sobie kupić.
Wystarczy, że zapoznacie się z moim przepisem na ziemniaczane bułeczki. Jest to receptura, którą dostałam od mojej znajomej. Już po pierwszej porcji wypieków zakochałam się z nim i sprawiłam, że polubiła je także cała moja rodzina.
Bułeczki ziemniaczane tworzone są z ciasta drożdżowego, co sprawia, że są świeże nawet drugiego dnia. Dzięki temu zaraz po przebudzeniu będziesz mogła zjeść je na śniadanie. Dużą zaletą tych wypieków jest to, że można wypełnić je zarówno słodkim, jak i słonym nadzieniem, dlatego też każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj przedstawię wam wersję wytrawną z ziemniakami, cebulą oraz śmietaną.
Składniki na ciasto:
- mleko – 200 ml
- śmietana – 100 ml
- mąka pszenna – 500 g
- cukier – 20 g
- masło – 40 g
- żółtka kurze – 3 sztuki
- sól – 1 łyżeczka
- suche drożdże – 14 g
Składniki na nadzienie:
- ziemniaki – 10 dużych sztuk
- cebula – 1 sztuka
- masło – 1 łyżka stołowa
- olej roślinny – 2 łyżki stołowe
- kwaśna śmietana – 3 łyżki stołowe
- sól
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Do średniego garnka wlej mleko i podgrzej je, a następnie dodaj także śmietanę. Po chwili dodaj cukier, drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Roztop masło, a następnie utrzyj je z dwoma żółtkami. Gdy jajka będą gotowe, wlej je do ciepłego mleka.
W osobnej misce wymieszaj mąkę wraz z odrobiną soli i zacznij dolewać przygotowaną mieszankę. Pamiętaj, by robić to stopniowo. Powoli wyrabiaj ciasto, a następnie odstaw je na godzinę, by te porządnie wyrosło. Umyte i obrane ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż ją do chwili, aż ta będzie miała rumiany kolor.
Ugotowane ziemniaki odcedź, a następnie ugnieć je tak, by wyszło z nich purée. Do rozgniecionych ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę, masło, śmietanę, sól oraz inne przyprawy.
Wszystkie składniki starannie wymieszaj, a następnie poczekaj, aż nadzienie ostygnie. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części i zacznij lepić z niego kulki. Kulki z ciasta delikatnie rozwałkuj tak, by miały lekko podłużny kształt. Na każdej bułeczce umieść trochę nadzienia, a następnie połącz ze sobą krawędzie ciasta.
Przygotuj sobie blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Na blaszce ułóż wszystkie bułeczki, przykryj je folią i odstaw na kilka minut.