Z tymi łatwymi do zrobienia bułeczkami już nigdy nie będziesz chciał wracać do piekarni.

Czy męczy Cię codzienne chodzenie do piekarni po świeże pieczywo? Masz rozwiązanie. Oto jak zrobić pyszne bułeczki w domu! To łatwe do zrobienia!

Składniki

  • 10g suszonych drożdży
  • 100ml ciepłego mleka
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • Ciepła woda w szklance
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Pół kilograma mąki pszennej
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie bułeczek

W dużej misce połącz drożdże i mleko. Wymieszaj drożdże z 1 łyżką cukru. Dodać mleko i wodę. Wymieszaj wszystko razem trzepaczką. Przykryj miskę ściereczką, aby drożdże mogły wejść w reakcję z pozostałymi składnikami. Po kilku minutach dodajemy olej i jogurt naturalny, a następnie wbijamy jajka. Ponownie wymieszaj ciasto.

Teraz dodajemy mąkę. Mieszaj masę przez około 5-7 minut. Pozostaw masę na 5-7 minut. Po około 1,5 godziny posmaruj blat lub drewnianą deskę olejem. Wyłóż na nią ciasto, a następnie podziel je na 10 równych części. Uformuj z nich kulki, a następnie lekko je rozwałkuj, aby uzyskać 10 równych bułek.

Użyj papieru do wyłożenia blachy do pieczenia. Przykryj blachę papierem i ułóż na niej surowe bułki. Po 30 minutach umyj surowe bułki zimną wodą. Następnie upiecz je w piekarniku w temperaturze 220° Celsjusza. Piecz przez 20 minut. Gotowe!