Puszystość ciasta budyniowego sprawia, że rozpływa się ono w naszych ustach. Jeżeli marzy nam się słodki podwieczorek bądź odwiedzają nas goście, warto postawić na stole właśnie ciasto budyniowe. Na pewno poproszą nas oni o recepturę tego wspaniałego wypieku.
W pierwszej kolejności, białka należy ubić na sztywną pianę. Można zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera. W międzyczasie, zacznijmy również nagrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do piany trzeba dodać 6 łyżek cukru oraz 6 łyżek mąki.
Blacha, w której będziemy piec ciasto, wymaga posmarowania margaryną i wyłożenia papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez mniej więcej 20 minut bądź do tak zwanego suchego patyczka.
Aby przygotować krem, trzeba ubić żółtka z pozostałym cukrem przy pomocy miksera. Następnie, do masy dodajemy pozostałe 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mleka oraz opcjonalnie budyń. Mleko wymagać będzie zagotowania. Kiedy przestygnie, będzie można dodać do niego masło oraz masę z żółtek.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, należy przesmarować je kremem, który jednak powinien zostać wcześniej ostudzony. Ciasto wymagać będzie schłodzenia w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Ciasto będzie prezentować się zdecydowanie atrakcyjniej, jeżeli odpowiednio je udekorujemy.
Do tego celu można będzie wykorzystać surowe kakao, jak również rozpuszczoną czekoladę. Do dekoracji można użyć także owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Z mrożonych owoców można przygotować przepyszną i zdrową frużelinę.