Doskonały filet rybny polecany przez niejednego szefa kuchni. Przepis.

Doskonały filet polecany przez niejednego szefa kuchni

Oto wyjątkowy przepis na idealny filet, który przede wszystkim nie rozpada się podczas smażenia i jest wyjątkowy pod wieloma względami, a przede wszystkim zachwyca smakiem. Oto dwie wskazówki, które przydadzą się praktycznie każdej pani domu, a także każdemu kucharzowi i każdej innej osoby, która pragnie usmażyć idealne ryby.

Wskazówka nr 1:

Wystarczy namoczyć wcześniej zamrożony filet w gazowanej wodzie mineralnej aby ryba szybciej rozmroziła się. Ponadto dzięki tej metodzie czas rozmnażania się naszej ryby skraca się nawet o połowę czasu. Co więcej umieszczenie filetu w wodzie gazowanej sprawia, że ryba później będzie bardziej miękka i o wiele smaczniejsza. Metodę ta można używać zarówno do przygotowania pieczonych, jak i smażonych filetów z ryby.

Wskazówka nr 2:

Oto przepis na doskonały filet z ryby, który nie rozpada się podczas smażenia i rewelacyjnie smakuje. Cała sztuczka polega na tym aby przed samym usmażeniem wsadzić rybę na chwilę do zamrażarki. Wówczas dzięki temu podczas smażenia ryba nie rozpada się.

Składniki potrzebne do przygotowania przepysznego dania z ryby:

  • 8 filetów rybnych,
  • 15 dag mąki pszennej,
  • 30 dag bułki tartej,
  • 4 całe jajka,
  • 1 cytryna,
  • 50 ml mleka,
  • odrobina oleju,
  • szczypta soli oraz szczypta pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

Przed zaparowaniem ryby należy umieścić wszystkie kawałki obok siebie skropić je cytryną, posypać solą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie na rybę należy nałożyć papierowy ręcznik aby wchłonął z ryby nadmiar wilgoci.

Następnie w osobnej misce należy rozbić jajka, a do jajek należy dodać 50 ml mleka, szczyptę soli oraz inne ulubione przyprawy. Jajka należy dokładnie roztrzepać. Następnie wszystkie bilety należy kolejno: dobrze obtoczyć w mące, później w ubitych jajkach, a na koniec w bułce tartej.

Tak za panierowane filety należy odstawić na około 15 minut. Dopiero po tym czasie cały proces panierowania należy powtórzyć. Po zakończeniu panierowania filety należy włożyć do zamrażarki na około 20 minut. Po takim czasie filety można zacząć smażyć, wówczas nie będą się one rozpadać.

Kolejnym dodatkowym wskaźnikiem jest wskazówka dotycząca tego aby olej, na którym będziemy smażyć filety był gorący. Natomiast w momencie gdy umieścimy rybę na patelni należy lekko zmniejszyć płomień. Rybę można smażyć pod przykryciem przez około 3-4 minuty, a następnie należy obrócić każdy filet na drugą stronę i ponownie smażyć przez około 3-4 minuty.

Ryby nie należy zdejmować z patelni za pomocą widelca, ponieważ nakłucie może spowodować iż ryba się rozpadnie. Po usmażeniu najlepiej ułożyć usmażoną rybę na ręcznikach papierowych, aby ten wchłonął nadmiar oleju. Po tym procesie ryby są gotowe do jedzenia.