Kluski śląskie – przepis idealny. Nikt nie robi lepszych. Są puszyste, miękkie i wyśmienicie smakują.

Kluski śląskie to jedno z najbardziej tradycyjnych i popularnych dań kuchni polskiej. Są miękkie, pyszne i rozpływają się w ustach. Stanowią świetny dodatek do mięs i sosów.

Chyba każdy Polak kiedyś ich próbował. Kluski śląskie są tak mocnym elementem polskiej kultury, że zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych dwóch województw – śląskiego i opolskiego. Niektórzy twierdzą, że pochodzą z Niemiec, ale to nie prawda. Ich pochodzenie jest iście polskie, śląskie.

Pierwszy raz odnotowano ich istnienie już w 1241 roku! Podobno miało to miejsce w Raciborzu. Interesująca może się wydawać też kwestia dziurki, która obowiązkowo musi znaleźć się w porządnej klusce śląskiej.

Po co właściwie tam jest?

Istnieją dwie teorie. Jedna mówi, że kluska musi mieć dziurkę na sos, którym zostanie polana, druga zaś głosi, że bez dziurki kluska nie wygląda tak ładnie. Bez względu na to jaka jest prawda, poznaj przepis na idealne kluski śląskie i zachwyć wszystkich domowników.

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Mąka ziemniaczana
  • Jajko
  • Sól

Przygotowanie:

Niech nie zdziwi Cię brak gramatury potrzebnych składników. Jest to bardzo prosta metoda dla każdego, kto nie lubi i nie umie trzymać się ścisłych liczb. Ziemniaki obierz i ugotuj.

Następnie przepuść przez praskę lub utłucz na puszystą masę. Na blacie uformuj z nich dużą kulę, podziel ją na cztery części. Zabierz jedną ćwiartkę i podsyp w tym miejscu mąką ziemniaczaną. Wyrób miękkie ciasto.

Dodaj pozostałą część, wymieszaj z jajkiem i dopraw solą. Ponownie zagnieć całe ciasto. Podziel je tera na małe kuleczki i delikatnie naciskaj je palcem na środku, aby powstały dziurki. Tak przygotowane kluski wrzuć do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przywarły do dna.

Od momentu, w którym kluski wypłyną na wierzch gotuj jeszcze dwie minuty. Potem wyłów je i podawaj! Smacznego.