Pyszne chrupiące ogórki prosto z Węgier. Dzięki jednemu tajemniczemu składnikowi, zyskują niesamowity smak i aromat.
Coraz częściej na naszych stołach pojawiają się prezenty od Matki Natury, takie jak świeże i pyszne ogórki, warzywa bogate w witaminy i minerały.
Możemy je z powodzeniem wykorzystać w kuchni do sporządzenia lekkich i niskokalorycznych sałatek, ale także do przygotowania smacznych i bardziej złożonych dodatków, które zadowolą podniebienie i żołądek. Dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest skomponowanie sałatki po węgiersku, prostego, ale i bardzo smacznego dania, typowego dla tradycji kulinarnej Europy Wschodniej.
Receptura sosu do tej potrawy oparta jest na kwaśnej śmietanie przyprawionej koperkiem, solą, pieprzem i octem, a do lżejszej wersji potrawy można użyć zwykłego białego jogurtu.
Przepis na węgierską sałatkę z ogórków jest bardzo łatwy do wykonania, a jeśli mamy nietolerancję na laktozę lub stosujemy dietę wegetariańską, możemy zastąpić śmietankę serem warzywnym do smarowania. W każdym razie nasz dodatek będzie zdrowy i pyszny i można go śmiało dodać do drugich dań przygotowanych na bazie białego mięsa i ryb.
Do przygotowania sałatki z ogórków po węgiersku będziemy potrzebowali następujących składników:
- 3 świeże ogórki długiej odmiany
- 2 ząbki czosnku
- 75 g śmietany lub białego naturalnego jogurtu
- 30 g octu z białego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki (opcjonalnie)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki musztardy w proszku (można kupić —> TUTAJ)
- sól
- świeży koperek, ilość do smaku
Najpierw kroimy bardzo cienko ogórki nożem lub lepiej szatkownicą, wybierając długą i wąską odmianę ogórka, taką jak odmiana holenderska, ale inny gatunek tez może być dobry.
Po pokrojeniu warzywa pozostawiamy w misce z dosypanymi dwiema łyżkami drobnej soli, upewniając się, że sól przykryła warzywa równomiernie, tak aby wypłynęła woda. Wszystko wstawiamy na półgodziny do lodówki, a w tym czasie zajmiemy się przygotowaniem sosu kryjącego.
Teraz trzeba posiekać w cienkie plasterki czosnek i połączyć go z grubo posiekanym koprem, kwaśną śmietaną, octem z białego wina, oliwą i czarnym pieprzem. Jeśli chcemy, możemy też dodać łyżeczkę papryki.
Na tym etapie pracy wyjmujemy ogórki z lodówki i odcedzamy je z nadmiaru wody, po czym możemy przełożyć je do miski i dodać sos. Danie należy dokładnie wymieszać łyżką, aby uzyskać jednorodną konsystencje.