Robię co niedzielę – Przepyszne zrazy z mięsa mielonego – Znikają ze stołu w kilka chwil.

Składniki:

  • 1/2 mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 kiszone ogórki
  • 150 gramów parzonego lub wędzonego boczku
  • olej
  • bułka tarta
  • 3 łyżki mąki
  • sos pieczeniowy ciemny (Winiary)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • mielona słodka papryka
  • pieprz i sól do smaku

Przepis:

Do miski dodajemy mięso, posiekaną połowę cebuli oraz szczyptę soli i pieprzu. Wygniatamy razem składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, a jeśli masa będzie zbyt klejąca, można dodać odrobinę bułki tartej. Mieszankę formujemy w kulki, następnie spłaszczamy na grubość około 1 cm.

Boczek, ogórki kiszone oraz resztę cebuli kroimy w kostkę, mieszamy całość i wykładamy na mięsne placki. Wierzch doprawiamy słodką papryką, solą oraz pieprzem, a następnie formujemy zrazy. Tak powstałe kotlety obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem.

Po usmażeniu zrazów zalewamy je wodą tak, aby były w pełni przykryte. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy całość 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos pieczeniowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po tym, jak zrazy gotują się pół godziny, dodajemy do nich przygotowany sos i znów czekamy, aż całość się zagotuje.

Aby zagęścić potrawę, dodajemy do niej 3 łyżki mąki połączone z pół szklanki zimnej wody. Przed wlaniem mieszanki do zrazów należy ją dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Dla pewności najlepiej przy dolewaniu wspomóc się sitkiem.

Po zagęszczeniu sosu należy jeszcze chwilę gotować całość, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.