Przepisy na wyjątkowo smaczne zupy wzmacniające odporność, dodające zdrowia i energii.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • Pół selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1 kalarepa,
  • Cebula,
  • Ząbek czonsku,
  • Porcja rosołowa z kurczaka,
  • Łyżka czarnego pieprzu w ziarnach,
  • Łyżka pieprzu kolorowego w ziarnach,
  • 5 liści laurowych,
  • Zioła, na przykład lubczyk, tymianek czy rozmaryn,
  • 2 łyżeczki soli,
  • Świeża natka pietruszki.

Przygotowanie:

Porcję rosołową należy dokładnie umyć i umieścić w garnku. Warzywa korzenne umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do garnka. Ząbki czosnku obrać i dodać do reszty składników. Do garnka dodajemy także przyprawy, takie jak ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.

Do rosołu można dodać także świeże zioła, na przykład lubczyk. Całość zalać zimną wodą i zagotować. Gdy woda się zagotuje, na powierzchni zupy pojawi się pianka. Należy ją zebrać. Rosół gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. W razie konieczności można dodać podczas gotowania więcej wody. Po tym czasie z bulionu należy wyjąć mięso oraz warzywa. Rosół możemy jeść z makaronem lub z pokrojonymi drobno warzywami i obranym mięsem.

Prosty krem cebulowy